ANWB zomerbandentest 2014 - De nieuwste resultaten!

Comparatif pneu

ANWB zomerbandentest 2014 - De nieuwste resultaten!

De zomerbandentest van de ANWB

Elke zomer weer komt de ANWB met een nieuwe zomerbandentest, en enkele dagen geleden was het weer zover. Volgens de ANWB is de kwaliteit over de gehele linie dit jaar gestegen, en dat is natuurlijk goed nieuws! Ook als het zonnetje schijnt en de temperaturen oplopen, is het natuurlijk van belang een goed stel banden onder de auto te hebben. Omdat Zomerbanden een ander profiel en een andere rubbersamenstelling hebben dan winterbanden zijn ze beter op warmere omstandigheden ingesteld, en slijten ze ook minder snel. Echter, ook met slecht weer moeten ze veiligheid kunnen garanderen, en dat maakt het fabriceren van de perfecte zomerband een hele uitdaging.
Dit jaar zijn de volgende bandenmaten onder de loep genomen; de maat 175/65 R14T en de maat 195/65 R15V. Een groot segment van alle personenauto’s, met name de kleinere en middelgrote modellen, maken gebruik van deze grootte. De ANWB zomerbandentest stelt u in staat bij aanschaf van een nieuw setje zomerbanden een gefundeerde afweging te kunnen maken.

Op zoek naar nieuwe zomerbanden?Met deze test bij de hand vormt u zich snel een eenvoudig een goed beeld van de beste aanbiedingen.

ANWB zomerbandentest: de uitslag in detail

Toppers uit de 175/65 R14T categorie

Binnen deze categorie moeten we vooral denken aan kleinere middenklassemodellen als de Citroën C3, de Ford Fiesta, of de Opel Corsa. Wij publiceren hier de winnaars – in deze categorie werden in totaal 16 modellen getest – en dus is het goed zich te realiseren dat ook de hier laagst geplaatsten nog altijd tot de besten behoren. De verschillen zijn miniem, en al deze banden hebben stuk voor stuk eigenschappen waarin zij het beste presteren.

Rang Model klik om te
tonen/verbergen
Eindoordeel Droog Nat Geluid Verbruik Slijtage
#1 Continental
ContiEcoContact 5
meer info ✭✭✭✭ +/++ + Ø +/++ ++
#2 Hankook
Kinergy Eco K425
meer info ✭✭✭✭ +/++ +/++ Ø/+ +/++ +
#3 PirelliCinturato P1 Verde meer info ✭✭✭✭ +/++ + Ø + +/++
#4 BridgestoneEP 150 Ecopia meer info ✭✭✭✭ +/++ + Ø/+ + +
#5 FalkenSincera SN 832 meer info ✭✭✭✭ + + Ø +/++ +
#6 Nokian
Line
meer info ✭✭✭✭ +/++ + Ø + +/++

Toppers uit de 195/65 R15V categorie

Wat gold in de bovenstaande categorie geldt ook hier; de verschillen tussen nummer 1 en de daarop volgende banden is miniem. De Goodyear Efficient Grip Performance mag zich de gelukkige winnaar noemen. Deze bandenmaat wordt voornamelijk gemonteerd onder auto’s als de Peugeot 308, de VW Golf, de Opel Astra, en zo nog een aantal populaire middenklassers.

Rang Model klik om te
tonen/verbergen
Eindoordeel Droog Nat Geluid Verbruik Slijtage
#1 Goodyear
Efficientgrip Performance
meer info ✭✭✭✭ +/++ +/++ -/Ø +/++ +
#2 Hankook
Kinergy Eco K425
meer info ✭✭✭✭ ++ +/++ Ø + +
#3 Dunlop
Sport BluResponse
meer info ✭✭✭✭ +/++ + Ø +/++ +
#4 PirelliCinturato P 1 Verde meer info ✭✭✭✭ ++ + -/Ø + +/++
#5 Fulda
EcoControl HP
meer info ✭✭✭✭ + + Ø + +/++
#6 Nokian
Line
meer info ✭✭✭✭ +/++ + -/Ø + +
#7 Vredestein
Sportrac 5
meer info ✭✭✭✭ ++ + -/Ø + +

Belang van de ANWB Zomerbandentest

Tijdens de test worden de modellen van de populairste merken op verschillende punten getest; hoe gedraagt een band zich op droog en nat wegdek, is de band stil, is de band zuinig, en hoe zit het met de slijtage. Aan de verschillende criteria worden verschillende waarden toegekend, en vervolgens worden dan de resultaten in een grafiek zoals hierboven uitgezet. Zowel in Belgë als Nederland is de zomerbandentest van de ANWB – evenals de winterbandentest – dé test die er echt toe doet. Ieder bedrijf in de branche wacht met spanning op de uitslag ervan, want een slechte ranking in de test is een beste domper. Van de andere kant is een goede uitslag weer bijzonder gunstig. Het is hierom dan ook uiterst belangrijk dat de tests objectief en door onafhankelijke partijen worden uitgevoerd, en dat alles volgens strakke protocollen verloopt. De deelnemende partijen zijn, naast de ANWB, een reeks andere Europese Autoclubs en consumentenorganisaties. Ook worden de banden anoniem ingekocht, om zo te voorkomen dat een bedrijf banden stuurt die extra zijn opgepoets en dus niet representatief zijn.

Vindt uw banden eenvoudig op Tirendo.be