Winterbanden test | tirendo.be

ANWB Winterbandentest - De testwinnaars

Bij het kiezen van nieuwe banden is het soms handig om na te gaan hoe mogelijke aankopen scoren in onafhankelijke tests. In België zijn deze tests niet zo ingeburgerd als bij onze buurlanden. De meest bekende tests zijn van de hand van het Duitse ADAC en de Nederlandse wegenwacht ANWB en zijn in hun buurlanden algemeen aanvaard als autoriteiten op het gebied van bandentests.

De ANWB is in ons land nog niet zo bekend, maar is een handige maatstaf voor het vergelijken van nieuwe banden. Elk jaar voert de ANWB twee belangrijke tests uit: de ANWB winterbandentest en de zomerbandentest. In elke test wordt telkens een dertigtal banden getest, beoordeelt en vergeleken. Aangezien de ANWB een onafhankelijk bedrijf is, kan ervan uit gegaan worden dat deze tests onpartijdig worden uitgevoerd. Om objectiviteit te verzekeren worden bovendien de bandenmerken niet bekend gemaakt aan het testpanel.

Deze tests worden jaarlijks herhaald om de beste banden op vlak van veiligheid, comfort en duurzaamheid in een extra mooi daglicht te zetten. Aangezien dat er elk jaar nieuwe banden op de markt worden gebracht, is deze ANWB winterbandentest dus extra handig om de veiligste banden te vergelijken.

In veel Europese landen, zoals Duitsland en Oostenrijk, zijn winterbanden verplicht gedurende een bepaalde periode. Om ook de kans op ongevallen in binnen- en buitenland terug te dringen, is het dus nuttig om na te gaan welke winterbanden het beste scoren op de verschillende criteria. Deze criteria zijn onder andere:

  • Grip op droog, nat, besneeuwd en beijzeld wegdek
  • Geluidsproductie
  • Brandstofverbruik
  • Slijtage
  • Duurzaamheid bij hoge snelheden

Grip en slijtvastheid zijn eigenlijk elkaars tegenpolen. Bij een verhoogde grip treedt er namelijk een grotere slijtage op. Daar houdt de ANWB winterbandentest rekening mee. Banden die een goede balans vinden bij deze tegenstelling kunnen dus alsnog een hoge score verkrijgen.

Voor het jaar 2013 zijn er banden uit twee verschillende bandenmaten, namelijk bandenmaten 185/60 r15 en 225/45 r17, aan de ANWB winterbandentest onderworpen.

Naast enkele toppers van de meest recente bandentest, vindt u hieronder ook de resultaten van de winterbandentest van 2012.

ANWB winterbandentest 2013 - De testwinnaars

Hier vindt u de testresultaten voor de volgende bandenmaten

Testresultaten voor bandenmaat 185/60 R15 T

Merk
185/60 R15 T
Eindoordeel Droog
15%
Nat
30%
Sneeuw
20%
Ijs
10%
Geluid
5%
Verbruik
10%
Slijtage
10%
Continental Wintercontact TS 850 ✭✭✭✭ + +/++ +/++ +/++ Ø/+ +/++ ++
Dunlop Winterresponse 2 ✭✭✭✭ + +/++ +/++ + Ø ++ +
Michelin Alpin A4 ✭✭✭✭ + + + + Ø +/++ ++
Firestone Winterhawk 3 ✭✭✭✭ +/++ +/++ + + Ø/+ + ++
Nokian WR D3 ✭✭✭✭ +/++ + + + Ø + +
Goodyear UltraGrip 8 ✭✭✭✭ + + + + Ø +/++ +
Semperit Speed Grip 2 ✭✭✭✭ + + + + Ø ++ +
Continental Wintercontact TS 850

De Continental Wintercontact TS 850 komt als de absolute winnaar uit de bus. De band scoort op elk vlak goed zonder dat andere kwaliteiten daaronder lijden. Hij levert zo in alle omstandigheden (sneeuw, ijs, regen, droog wegdek) uitstekende remprestaties én heeft een lage rolweerstand. Dit laatste heeft tot gevolg dat deze hoogvlieger een laag brandstofverbruik en een hoge slijtvastheid kent, wat de Wintercontact TS 850 ook een economische keuze maakt.


Alle maten
Dunlop Winter Response 2
Dunlop Winter Response 2

Deze hoogvlieger is bij uitstek als een van de zuinigste banden uit de test gekomen. Dit is te danken aan zijn lage rolweerstand waardoor de Dunlop Winter Response 2 zuinig en geruisloos de baan op kan. Verder staat deze band garant voor een perfecte grip bij natte en gladde situaties. Met zijn uitgekiende profiel is aquaplaning verleden tijd en is een uitstekende wegligging en grip verzekerd.


Alle maten
Michelin Alpin A4

Met de Michelin Alpin A4 gaat u een zorgeloze winter tegemoet. Dit is vooral te danken aan zijn goede wegligging en zijn korte remweg, ook bij regen en ijzel. Bovendien is de Michelin Alpin A4 een uiterst duurzame band dankzij een lage rolweerstand. Dit maakt deze kampioen een uiterst economische en gebalanseerde keuze. In het allergrootste comfort de winter doorkomen doet u met de Alpin A4!


Alle maten
Firestone Winterhawk 3

Uitstekende prestaties bij alle weersomstandigheden is met de Firestone Winterhawk 3 geen enkel probleem. Bovendien is deze topper uitermate tegen aquaplaning geschikt dankzij zijn goede grip bij regen. Het perfect afgestelde profiel zorgt ook voor een fantastische zijdelingse grip wat bochtenwerk een kinderspel maakt. Met zijn klein prijskaartje en een hoge slijtvastheid is de Firestone Winterhawk 3 een topband om rekening mee te houden.


Alle maten
Nokian WR D3

Met de Nokian WR D3 kan u genieten van een perfecte grip, prima rolweerstand en een lage geluidsproductie. Dankzij deze eigenschappen begeeft u zich met deze topband op een zuinige, stille en veilige manier op de baan tijdens de koude wintermaanden. Bovendien geniet hij dankzij deze lage rolweerstand een uitstekende bescherming tegen aquaplaning. Met deze duurzame band kunt u lange tijd van een comfortabele rijervaring genieten.


Alle maten
Goodyear Ultragrip 8

Een stevige grip die u een korte remweg garandeert bij sneeuw en ijs, het zijn maar enkele van de eigenschappen die de Goodyear Ultragrip 8 bezit. Ook bij regen levert deze band een uitstekende handling en goed weerwerk tegen aquaplaning dankzij het uitgekiende profiel. Bovendien heeft deze uiterst veilige band dankzij zijn innovatieve rubbermengsel een zuinig brandstofverbruik, waardoor deze band terecht een echte kampioen wordt genoemd.Alle maten
Semperit Speed Grip 2

De Semperit Speed Grip 2 biedt u meer dan uitstekende rijeigenschappen: het is daarnaast ook een uitermate zuinige band. Dit is door zijn unieke rubbersamenstelling, die voor een lagere rolweerstand zorgt. Bovendien is de band een kei op het gebied van aquaplaning. Met zijn ingenieus profiel en gedetailleerde groeven levert de Speed Grip 2 een goede grip bij sneeuw, ijs en hagel.


Alle maten


In deze categorie, 185/60 r15 , is de absolute winaar dus de Continental Wintercontact TS 850, met de Dunlop Winter Response 2 en Michelin Alpin A4 respectievelijk op de tweede en derde plaats. Deze banden zijn door de ANWB bekroont als de toppers van deze maat winterbanden. Deze topmerken houden absoluut hun reputatie in acht door deze uitstekende prestaties.


ANWB Winterbanden Testwinnaars in de bandenmaat: 225/45 R17 H


Bij deze afmeting, 225/45 r17 , is de Continental Wintercontact TS 850 nogmaals de beste uit de groep getestte banden. De Bridgestone Blizzak LM 32S finisht tweede dankzij zijn laag verbruik, goede prestaties op nat wegdek en aandacht voor veiligheid. Ook de Michelin Alpin A4 behaalt in deze categorie het podium met zijn uitstekende rijeigenschappen.

Merk
225/45 R17 H
Eindoordeel Droog
15%
Nat
30%
Sneeuw
20%
Ijs
10%
Geluid
5%
Verbruik
10%
Slijtage
10%
Continental Wintercontact TS 850 ✭✭✭✭ +/++ + +/++ + Ø/+ + ++
Bridgestone Blizzak LM 32S ✭✭✭✭ +/++ +/++ + + Ø/+ +/++ +
Michelin Alpin A4 ✭✭✭✭ +/++ + + + Ø + ++
Uniroyal MS Plus 77 ✭✭✭✭ + + + + Ø +/++ +
Continental Wintercontact TS 850

De Continental Wintercontact TS 850 is de absolute kampioen onder de winterbanden volgens de ANWB testresultaten. Hij scoort het beste op alle veiligheidsgerelateerde criteria, met als hoogtepunt zijn uitmuntende prestaties op sneeuw. Deze gebalanseerde band levert niet enkel een uitstekende tractie en zijdelingse grip in de moeilijkste weersomstandigheden, maar de Continental Wintercontact TS 850 is bovendien ook uiterst duurzaam en comfortabel.


Alle maten
Bridgestone Blizzak LM 32S

De Bridgestone Blizzak LM32S is volgens de ANWB de absolute uitblinker op nat wegdek, maar scoort bovendien voor andere veiligheidstestjes ook goed. Deze topper kan regen, sneeuw en ijs dus moeiteloos aan. Dankzij zijn asymmetrisch profiel verkrijgt de Bridgestone Blizzak LM32S een uitermate goede grip en tractie in de wintermaanden. En dat zonder af te doen aan de rolweerstand, die een kleiner verbruik garandeert.


Alle maten
Michelin Alpin A4

Deze topper is een band om op te bouwen. Met een perfecte score voor slijtvastheid is de Michelin Alpin A4 bovendien een gebalanseerde band die zowel comfort als veiligheid perfect weet te combineren. Aquaplaning en gladde wegdekken zijn geen probleem voor deze kampioen met zijn uitgekiende profiel. De Michelin Alpin A4 is een band die u in stijl door moeilijke weersomstandigheden brengt.


Alle maten
Uniroyal MS Plus 77

De Uniroyal MS Plus 77 is een uiterst gebalanseerde band, met een lage rolweerstand en goede prestaties in alle weersomstandigheden. Dit eerste betekent de band uiterst vriendelijk is voor het verbruik van uw wagen en een lange levensduur heeft. De tweede factor is te danken aan het unieke profiel van de Uniroyal MS Plus 77. Veiligheid is in alle gevallen de topprioriteit.


Alle maten

ANWB winterbandentest 2012 - De toppers van vorig jaar

Hier vindt u de resultaten voor de volgende bandenmaten:

Testresultaten stadsauto's - 165/70 R14 T

ANWB
Winterbandentest 2012

MICHELIN
Alpin A4

ANWB beoordeling: ★★★★
Bandenmaat: 165/70 R14 T

Details

ANWB
Winterbandentest 2012

Conti Wintercontact TS 800
ANWB beoordeling: ★★★★
Bandenmaat: 165/70 R14 T

Details

ANWB
Winterbandentest 2012

W190 Snowcontrol Serie3
ANWB beoordeling: ★★★★
Bandenmaat: 165/70 R14 T

Details

ANWB
Winterbandentest 2012

BARUM
Polaris 3

ANWB beoordeling: ★★★
Bandenmaat: 165/70 R14 T

Details

ANWB
Winterbandentest 2012

GOODYEAR
Ultragrip 8

ANWB beoordeling: ★★★
Bandenmaat: 165/70 R14 T

Details

ANWB
Winterbandentest 2012

VREDESTEIN
Snowtrac 3

ANWB beoordeling: ★★★
Bandenmaat: 165/70 R14 T

Details

Testresultaten middenklassers - 205/55 R16 H

ANWB
Winterbandentest 2012

CONTINENTAL
Wintercontact TS850

ANWB beoordeling: ★★★★
Bandenmaat: 205/55 R16 H

Details

ANWB
Winterbandentest 2012

MICHELIN
Alpin A4

ANWB beoordeling: ★★★★
Bandenmaat: 205/55 R16 H

Details

ANWB
Winterbandentest 2012

GOODYEAR
UltraGrip

ANWB beoordeling: ★★★★
Bandenmaat: 205/55 R16 H

Details

ANWB
Winterbandentest 2012

DUNLOP
SP Winter Sport 4D

ANWB beoordeling: ★★★★
Bandenmaat: 205/55 R16 H

Details

ANWB
Winterbandentest 2012

NOKIAN
WR D3

ANWB beoordeling: ★★★★
Bandenmaat: 205/55 R16 H

Details

ANWB
Winterbandentest 2012

BRIDGESTONE
Blizzak LM-32

ANWB beoordeling: ★★★
Bandenmaat: 205/55 R16 H

Details
multiView

Testresultaten SUV's - 215/65 R16 T

ANWB
Winterbandentest 2012

BRIDGESTONE
Blizzak LM-80

ANWB beoordeling: ★★★★
Bandenmaat: 215/65 R16 T

Details

ANWB
Winterbandentest 2012

DUNLOP
SP Winter Sport 4D

ANWB beoordeling: ★★★★
Bandenmaat: 215/65 R16 T

Details

ANWB
Winterbandentest 2012

CONTINENTAL
Cross Ctc Winter

ANWB beoordeling: ★★★★
Bandenmaat: 215/65 R16 T

Details