Banden wisselen: alles wat u moet weten op Tirendo.be

Banden wisselen

Banden wisselen: een absolute noodzaak

Veiligheid in het verkeer is voor de meeste mensen een absolute topprioriteit, maar vaak is men zich er niet van bewust dat deze veiligheid voor een groot stuk wordt bepaald door de autobanden. Van cruciaal belang is de buitenste laag van de banden, het profiel. Hoe ouder de banden zijn, hoe meer ze onder slijtage te lijden hebben - en uiteraard al helemaal als ze intensief gebruikt zijn. Na 3 à 4 jaar is het profiel meestal zo zeer versleten dat een bandenwissel onontkomelijk is.

Af en toe de banden wisselen is dus onvermijdelijk, maar u kunt weldegelijk het slijtageproces vertragen. Zo is een juiste bandenspanning essentieel voor een langere levensduur. Is de bandendruk te laag, dan maken de banden veel contact met het wegdek, en door de dus hoge wrijving slijten de banden sneller. Is de bandendruk echter te hoog, dan vergroot u de kans op een klapband (en maakt u minder contact met de weg, hetgeen dan wel iets zuiniger in brandstofverbruik is, maar ook zorgt voor minder grip). Voorkom dus een onnodige bandenwissel en controleer regelmatig uw bandenspanning!

De levensduur van de banden hangt natuurlijk ook samen met het aantal gereden kilometers en uw rijgedrag. Zo is het niet nodig om na 3 à 4 jaar banden te wisselen als u de auto amper heeft gebruikt. Een te oude band is echter ook niet goed. Wilt u weten hoe oud uw band precies is? Bekijk dan het DOT nummer op de zijkant van de band. Dit nummer is de datum van productie.

Banden wisselen – winterbanden

Een bandenwissel is niet alleen aan te raden bij slijtage, maar ook bij seizoensveranderingen. Zomerbanden bieden namelijk lang niet dezelfde rijeigenschappen bij koud winterweer als gespecialiseerde winterbanden. Deze laatste bevat immers een profiel met meer inkepingen, ook soms lamellen genoemd, die zich als het ware vastbijten in sneeuw en ijs. Laat dus voor een perfecte grip deze winter uw banden wisselen! Met ons ruim assortiment goedkope winterbanden heeft u geen excuus meer uw banden niet te laten wisselen.

Zoekt u nieuwe banden? Vindt ze dan met behulp van onze configurator onderaan!