Bandenspanning winterbanden: lees er alles over op tirendo.be

bandenspanning-winterbanden

Bandenspanning winterbanden – van levensbelang

Veiligheid in het verkeer staat bij iedereen hoog op het prioriteitenlijstje, maar vaak wordt een factor die hier toe brijdraagt volledig over het hoofd gezien. De spanning van uw banden beïnvloedt namelijk in grote mate het contact dat de banden met de weg maken. Dit is in de wintermaanden extra belangrijk om sneeuw, ijs en andere gladde situaties de baas te zijn. De juiste bandenspanning bij winterbanden is dus cruciaal!

Veilig de winter door

Aangezien banden het enige contact vormen tussen de auto en de weg, is het gemakkelijk aan te nemen hoe belangrijk het juiste onderhoud is voor uw banden. Een juiste bandenspanning voor uw winterbanden draagt hier uitermate aan bij. Om uw banden optimaal te verzorgen en een perfecte grip te garanderen mag de bandendruk niet te hoog of te laag zijn. Bij een te lage druk treedt er een grotere slijtage op door een verhoogd contact met het wegdek. Dit zorgt in de eerste instantie dus voor meer grip, maar komt de levensduur van uw banden niet ten goede. Bij een te hoge druk, anderzijds, is het raakvlak met de weg net kleiner en de grip minder. Bovendien is de kans op beschadigingen en een klapband met een te hoge bandendruk veel reëler. Bescherm daarom uw banden en uzelf met de juiste bandenspanning voor uw winterbanden!

Bandenspanning winterbanden: wat is de juiste druk?

Factoren zoals het type van de wagen en de bandenmaat kunnen de bandendruk beïnvloeden, maar normaal gesproken is de spanning tussen de 2,0 en 4,0 bar. Om de bandendruk die door de autofabrikant wordt aanbevolen te achterhalen, raadpleegt u best uw handleiding of de binnenkant van benzineklep.

Voor winterbanden zijn er echter andere regels. Bandenspanning is namelijk seizoensgebonden aangezien lucht krimpt en uitzet bij respectievelijk koud en warm weer. Daardoor vermindert de bandenspanning in winterbanden soms drastisch: bij een temperatuursverschil van 10°C kan dit zelfs een verschil van 0,07 bar zijn. Om deze vermindering te counteren, wordt sterk aangeraden om de bandenspanning van winterbanden met 0,2 bar te verhogen.

Om de juiste bandenspanning en bijgevolg de ideale grip te garanderen, is het aangewezen om de druk van winterbanden één keer per maand te controleren. Bij de meeste tankstations is de nodige apparatuur daarvoor aanwezen en gratis te gebruiken. Houd er echter rekening mee dat de bandenspanning enkel correct af te lezen is bij koude toestand. Dit betekent dat de meting moet gebeuren als er minimaal één uur niet met de wagen gereden is of slechts enkele kilometers zijn afgelegd tegen een lage snelheid. Word dit niet in acht genomen, zal de meting een vertekend beeld geven. Neem geen risico’s en controleer de bandenspanning van uw winterbanden regelmatig!

Vind uw nieuwe winterbanden met behulp van onze configurator!