Bandenmaat - dit is waar je de juiste maat vindt | Tirendo.be

bandenmaat

Hoe de juiste bandenmaat vinden?

Anders als bij de auto is de zoektocht naar de juiste banden maar in zeer beperkte mate een vraag van esthetiek. Veeleer vraagt men zich af waaraan de banden moeten voldoen, wat ze aankunnen, hoe lang ze meegaan, of het verstandig is om winterbanden, zomerbanden, of toch all season banden aan te schaffen, etc. Maar van niet minder belang is de bandenmaat! Tirendo vertelt u alles wat u weten moet over de juiste bandenmaat.

Welke maat banden heb ik nodig?

De eenvoudigste manier om erachter te komen welke maat banden u nodig heeft, is een kwestie van uw huidige banden inspecteren. Normaal gesproken staat er een korte reeks cijfertjes en letters op de zijkant, op de ‘wang’ van de band. Maar het staat natuurlijk ook in de handleiding van uw auto aangegeven.

De meeste autoproducenten raden een paar verschillende maten aan, waardoor voor zo goed als iedere auto een hele reeks modellen beschikbaar is. U kunt in onze configurator onder aan deze pagina gemakkelijk zoeken naar de juiste banden, maar als u vragen heeft over uw bandenmaat of advies zou willen hebben kunt u natuurlijk altijd terecht bij onze klantenservice.

Een bandenmaat uitgelegd: 205 55 r16

Traditioneel wordt een bandenmaat met drie waardes uitgelegd. Het eeste cijfer heeft betrekking op de breedte en wordt altijd in millimeters uitgedrukt. In dit geval is de band dus 205 mm breed. Het tweede cijfer staat voor de hoogte (ook doorsnede genoemd) en wordt altijd in procenten uitgedrukt. In het geval van de 205 55 r16 band bedraagt de hoogte dus 55 % in vehouding tot de breedte. Daarna is er een “r” te lezen, van radiale constructie, en dat weer duidt op de manier waarop de verschillende lagen waaruit een band is opgebouwd gepositioneerd zijn t.o.v. de rijrichting. Radiaalbanden zijn zuiniger, vervormen minder, en zorgen voor een betere wegligging dan de vroeger meer gebruikelijke diagonaalband. Het laatste cijfer, in dit geval 16, betrekt zich op de velgenmaat. Deze wordt gemeten in inches. De velgdiameter van deze bandenmaat is 16 inches.

215 55 r16

215 55 r16

De bandenmaat 215 55 r16 is perfect voor grotere autos. Voor die reden is een breedte van 215 mm (in een optimale verhouding tot de hoogte) een vereiste en dus een goede weghechting een garantie. Zoals het meerendeel van de banden biedt Tirendo ook in deze maat radiaalbanden aan. De Continental Contipremiumcontact 2, de Michelin Primacy HP of de Vredestein Ultrac Cento zijn slechtes enkele voorbeelden.

Alle 215 55 R16 banden

195 55 r15

195 55 r15

Banden met de maat 195 55 r15 zijn een goede keuze voor de gemiddelde auto, die tegelijkertijd niet te groot of te sportief is. De breedte van 195 mm staat in een goede verhouding tot de hoogte (65%). Stabiel rijgedrag is gegarandeerd. Hier gaat het om een radiaalband met een velgenmaat van 15 inches. In deze bandenmaat bieden wij bvb. de Dunlop Sport Bluresponse, maar ook nog vele andere modellen aan.

Alle 195 55 R15 banden

185 60 r15

185 60 r15

Voor deze bandenmaat bestaan er zowel zomer-, als ook winterbanden. Het gaat hier om een radiaalband, waardoor men heel wat benzine kan besparen. Wel dient gezegd te worden, dat vandaad de dag, het overgrote deel van de banden op deze manier zijn vervaardigd. De breedte bedraagt 185 mm. De hoogte is 60% van de breedte. We spreken dus over een vrij hoge band. De velgenmaat is 15 inches.

Alle 185 60 R15 banden

195 55 r16

195 55 r16

De radiale bandenmaat 195 55 r16 maakt een lage rolweerstand en een laag brandstofverbruik mogelijk. Tevens staan radiale banden bekend voor hun gering slijtage. Deze maat is perfect voor de gemiddelde auto. De hoogte staat in een goede verhouding (65%) tot de breedte. De grote merken, zoals Continental en Michelin bieden modellen voor deze bandenmaat aan. Zo hebben wij de groene band Energy Saver van Michelin in ons gamma opgenomen.

Alle 195 55 R16 banden

205 60 r16

205 50 R17

Autobanden voor de maat 205 60 r16 zijn een populaire keuze in België. Door hun breed profiel en hun bovengemiddelde hoogte maken zij stabiel rijden mogelijk. Continental, Pirelli en Bridgestone bieden zomer- en winterbanden voor deze bandenmaat aan, maar er bestaan ook all season banden voor deze maat. De Goodyear Vector 4 Seasons en de Quatrac 3 van Vredestein zijn daar een goed voorbeeld van.

Alle 205 60 R16 banden

Wat is uw bandenmaat? Met onze configurator vindt u de perfecte banden!