Caravanbanden | Lees er alles over op tirendo.be

Caravanbanden

Caravanbanden

Bron: Highways Agency

De ideale caravanbanden vindt u op tirendo.be

Banden met aanduiding ‘C’, of bestelwagenbanden, zijn opperbest geschikt voor caravans. Ze combineren een hoge laadindex perfect met wat stuggere rijeigenschappen, waardoor immer een stabiel rijgedrag wordt gegarandeerd. ‘Normale’ autobanden en zelfs reïnforced, versterkte of XL-banden volstaan voor een caravan niet.

Het laadvermorgen van caravanbanden

Het totale gewicht van uw caravan moet worden gedragen door de banden. Het draagvermorgen van caravanbanden is dan ook cruciaal voor uw veiligheid op de weg. Dat vermogen (in kilo’s) wordt uitgedrukt door de laadindex. Zo staat een loadindex van 80 bijvoorbeeld gelijk aan 450 kilogram laadvermogen. U vindt informatie over de correcte laadindex in het instructieboekje van uw caravan of leest het getal af van uw huidige banden. In volgende bandenmaatnotering 185/70 R 14 88 T heeft het getal 88 betrekking op de laadindex van de band.    

Wettelijk gezien mag het laadvermogen van een caravanband met 10% worden verhoogd. In dit geval geldt echter een maximale snelheid van 100 km/uur. Deze wet biedt een reserve voor het geval een caravan iets wordt overbeladen (wat vaak voorkomt). Te veel reserve is echter niet goed, gezien dit een verlaagde veerkracht en verminderde rijprestaties tot gevolg heeft.

De bandenspanning van caravanbanden

Naast een juist laadvermogen is de bandenspanning van caravanbanden uiterst belangrijk. Immers enkel een correcte bandenspanning leidt tot veilige wegprestaties en energiezuinig rijden. Een te lage bandenspanning heeft bij caravanbanden namelijk een langere remweg, verminderde grip en vergrootte kans op slippen tot gevolg. Daarnaast brengt een te lage bandenspanning een verkeerde bandenslijtage en dus verkorte levensduur van caravanbanden teweeg. Voor de juiste bandenspanning kijkt u er simpelweg de wielkast of het instructieboekje van uw caravan op na.

Caravanbanden vervangt u best voor hun zevende levensjaar. De banden vertonen op termijn immers droogtescheurtjes en de kans op een klapband vergroot op zeven jaar tijd aanzienlijk. U kunt de leeftijd van uw banden in tussentijd nauwlettend opvolgen via de driecijferige DOT-code die op de band genoteerd staat. Het voorlaatste en laatste cijfer van de code geven respectievelijk het weeknummer en jaartal van productie weer.

Nieuwe caravanbanden vindt u snel en eenvoudig met onze configurator!

Kies uw bandenmaat:

Selecteer de juiste grootte:

Wij gebruiken Cookies. Door deze pagina te gebruiken gaat u akkoord met het gebruik ervan.
OK
^