Meer weten over velgen? | tirendo.be legt uit

Het belang van velgen

Velgen: een goede set is onmisbaar

De verkeersveiligheid wordt niet alleen door de banden bepaald, maar ook de velgen spelen hier een groot rol in het waarborgen van de rijprestaties van een band. Velgen zijn namelijk de fundering waarop de banden rusten. Ook het rijgedrag en het comfort van uw banden hangt van de juiste velgen af, dus met een kritische blik tijdens uw zoektocht naar nieuwe velgen is een absolute must. Om u op weg te helpen, hebben we enkele aandachtspunten op een rijtje gezet die u best kan overwegen bij het zoeken naar nieuwe velgen.

Stalen of lichtmetalen velgen?

Er bestaan twee soorten velgen: lichtmetalen en stalen velgen. Deze laatste is, zoals de naam al doet vermoeden, gemaakt van staal. Deze velgen zijn de norm en worden standaard op nieuwe wagens geplaatst. Ze bieden immers de perfecte bescherming bij kleine opspringende steentjes en aanvaringen met de stoeprand. Bovendien zijn ze beter bestand tegen strooizout tijdens de winterperiode. Bij winterbanden worden stalen velgen dus ten zeerste aangeraden.

Hoewel de voordelen van stalen velgen voor zich spreken, brengen sommige fabrikanten ook lichtmetalen velgen op de markt. Deze velgen zijn gemaakt uit aluminium en verbeteren de rijprestaties van een auto enorm. Een groot voordeel is bijvoorbeeld het behalen van hogere snelheden, wat te danken is aan het lichte gewicht van aluminimum. Bovendien zijn lichtmetalen velgen zeer geliefd om esthetische redenen.

Wat is de velgmaat voor mijn auto?

Deze veelgestelde vraag is volledig terecht en hangt van verschillende factoren af. Deze factoren, zoals het type auto en de bandenmaat, bepalen welke velgen überhaupt op uw wagen kunnen gemonteerd worden. De velgmaat kan u echter gemakkelijk terugvinden op uw huidige band. Op de zijkant van uw band kunt u immers de bandenmaat aflezen. Het laatste getal geeft in dit geval de velgmaat in inches weer. Wenst u echter een band met andere afmetingen te plaatsen, dan is de bandenmaat omrekenen een cruciale stap.

Hoe duur zijn velgen?

De prijs van velgen wordt door meerdere factoren bepaald, zoals uw type auto, maar vooral door het materiaal van de velgen. Lichtmetalen velgen bijvoorbeeld zijn vanwege licht gewicht en knappe uitstraling duurder dan stalen velgen. Toch bestaan er tussen velgen van deze soort ook grote prijsverschillen. Hierdoor kunt u altijd profiteren van goedkope velgen.

De kosten van velgen zijn bovendien ook vaak lager wanneer u tijdens de halfjaarlijkse bandenwissel uw complete wielen, in plaats van enkel de banden, laat vervangen. Want enkel banden wisselen is nu eenmaal een hele opgave waarbij de kans op beschadigingen aan de band en velg vergroot.

Zoekt u enkel losse banden? Gebruik dan eenvoudigweg onze configurator hieronder.