Lekke band | Lees op tirendo.be hoe te handelen bij lekkage

Lekke band

Lekke band

Een lekke band komt nooit gelegen. Niettemin is het volgens Routemobiel, een Nederlandse pechhulpdienst, een van de meest voorkomende pechoorzaken onder automobilisten. Om niet voor verrassingen te komen staan, leest u hieronder hoe u kunt handelen bij een lekke band.

Kan ik doorrijden op een lekke band?

Geadviseerd wordt om niet verder te rijden met een lekke band. Stoppen bij een lek is immers veiliger en bespaart u eventuele structurele schade aan uw wiel, band en velgen. Rijdt u toch door op een lege band dan wordt een grote druk op het zijvlak van de band teweeg gebracht, wat het vlak kan doen scheuren of ernstig kan beschadigen. Reparatie is dan niet meer mogelijk.

Heeft u daarentegen runflat banden, dan kunt u ondanks het lek in uw band nog ongeveer 80 kilometer doorrijden aan een maximale snelheid van 80 kilometer/uur. Zo bereikt u eenvoudig de dichtsbijzijnde bandencentrale. Hier kunt u vervolgens vlot laten vaststellen of de lekke band nog kan worden gerepareerd. Daartoe wordt de binnenkant van de band uitvoerig op verkleuringen of afwijkingen geïnspecteerd. Heeft u niettemin te lang op een lege band doorgereden, dan is hij niet meer aan reperatie, maar aan vervanging toe.

Is een lekke band te reperaren?

Ja, een lek in het loopvlak van de band is in drie vierde van de gevallen nog te herstellen. Doet de lekkage zich integendeel voor in de schouder, wang of hiel van de band dan kan enkel de schade aan het oppervlak worden gerepareerd. Niettemin geldt voor elke herstelling dat de omvang van het lek niet meer dan 7 milimeter mag bedragen. Bovendien mogen autobanden hoogstens drie maal gerepareerd worden.

U zoekt nieuwe banden? U vindt ze eenvoudig en snel met onze configurator!