Profieldiepte banden | Lees er alles over op tirendo.be

profieldiepte-banden

Profieldiepte banden

Profieldiepte banden: de wettelijke normen

De wettelijke profieldiepte van uw banden moet over de gehele breedte van het loopvlak minimaal 1,6 milimeter bedragen. Niettemin wordt veiligheidshalve al een bandenwissel geadviseerd bij 2,5 mm. Het is ideaal wanneer u uw zomerbanden vervangt bij 3 milimeter groefdiepte. Winterbanden ruilt u al best in bij een profieldiepte van 4 milimeter. Slinkt hun diepte lager, dan verliezen ze hun specifiek winterse eigenschappen.

Een afgesleten groefdiepte, een groot gevaar

Nieuwe autobanden hebben standaard een profieldiepte van 8 milimeter. Een band met een afgesleten profieldiepte vergroot het gevaar op aquaplaning beduidend. Elke milimeter groefdiepte die uw band slijt, verlengt uw remweg bovendien aanzienlijk. Op een nat wegdek verschilt de remweg van een band met 1,6 mm profieldiepte ruim 50 meter met de remweg van een band met de standaard 8 mm profieldiepte. Het is verder doorslaggevend dat uw banden gelijkmatig slijten: het toegelaten verschil in profieldiepte tussen uw banden onderling bedraagt maximaal 3 milimeter.

TWI, de bandenslijtage-indicator

Met behulp van de Tread Wear Indicator (TWI), oftewel bandenslijtage-indicator, kunt u de profieldiepte van uw band nauwlettend opvolgen. De TWI is een blokje rubber van 1,6 mm in de hoofdgroef van uw band. Van zodra dit stukje rubber begint te slijten en de groefdiepte van uw band dus minder dan 1,6 mm bedraagt, rijdt u strafbaar rond en riskeert u een boete.

Hoewel u met de TWI in oogopslag ziet of de groefdiepte van uw band nog voldoende is, kunt u de profieldiepte van uw autobanden ook meten met een analoge of digitale bandenprofielmeter. Dat doet u in vier eenvoudige stappen:

  • Stel de schaal van uw profielmeter op milimeter in
  • Druk de profielmeter in de hoofdgroef van uw band
  • Til de profielmeter van uw band en lees de groefdiepte af
  • Controleer of de groefdiepte voldoet aan de wettelijke profieldiepte

Banden maken als enige auto-onderdeel, dagelijks en onder steeds wisselende weersomstandigheden, rechtsreeks contact met de weg. Ze zijn van levensbelang voor uw rijveiligheid. Het loont zich dus om er af en toe uw profieldiepte op na te kijken!

Nieuwe banden nodig? Vindt ze snel een eenvoudig met behulp van onze configurator!