Kom meer te weten over het profiel van winterbanden | tirendo.be

profiel-winterbanden

Profiel winterbanden

Hoewel sneeuw, hagel en ijs in de wintermaanden de norm zijn, toch worden veel mensen vaak verrast door een plotse winterprik. Er is een simpele oplossing om op deze gladde momenten op elk moment de controle te behouden: winterbanden. In België zijn ze echter niet verplicht, ookal kunnen ze het verschil maken bij ijs, sneeuw en hevige regenval.

Lamellen: uw grip op de baan

Gladde toestanden kunnen onder andere voorkomen worden door het unieke profiel van winterbanden. In tegenstelling tot zomerbanden bevatten de profielblokken meer inkepingen, ook wel lamellen genoemd. Bij het rijden vervormt het profiel van winterbanden. Dit zorgt ervoor dat de lamellen zich als het ware vastgrijpen aan het wegdek, wat een perfecte grip bij ijs, sneeuw en andere gladheid levert. Zelfs bij het versnellen en remmen kunnen de lamellen, die dwars over het profiel lopen, een uitmuntende houvast garanderen. De lamellen zijn in verschillende richtingen geplaatst om ook in bochten de stabiliteit te behouden. Ijs en sneeuw zijn niet bestand tegen het unieke profiel van winterbanden!

Profieldiepte winterbanden - waarom belangrijk?

Om een zo goed mogelijke houvast te bieden, dient het rubber van de banden zacht te blijven. Dit betekent echter wel dat het profiel van winterbanden sneller slijt bij hogere temperaturen. Meestal worden winterbanden dus pas gebruikt wanneer de temperatuur constant onder 7°C zakt.

Om de veiligheid te garanderen, dient de profieldiepte van winterbanden minstens de wettelijke vereiste van 1,6 mm te bedragen. Het is echter aangeraden om bij een minimum van 4 mm de banden al te vervangen. Gaat u op wintervakantie in het buitenland, houd er dan rekening mee dat winterbanden verplicht zijn in sommige Europese landen en de wetgeving omtrent profieldiepte per land kan verschillen.

Winterbanden - Enkele toppers

Een van de absolute toppers onder de winterbanden is de Michelin Alpin A4. Dankzij de vele blokken in het profiel biedt deze band niet enkel een uitmuntende houvast, maar ook een buitengewoon goede tractie en een verkorte remweg. Een andere kampioen voor de wintermaanden is de Vredestein Snowtrac 3. Het innovatieve profiel van deze knaller combineert een uitstekende grip met een perfecte handling, waardoor een sublieme rijervaring niet uitblijft.

Dit zijn maar enkele voorbeelden van toppers onder de winterbanden. Dankzij onze handige configurator hieronder kan u nu gemakkelijk de perfecte winterbanden voor uw wagen vinden!

Vind snel uw nieuwe winterbanden met onze configurator!