Winterbanden verplicht: waar en wanneer |Tirendo legt uit

winterbanden verplicht

Winterbanden verplicht

In de winter binden velen van ons de latten op de auto en karren we naar de sneeuw. Een stel winterbanden op de auto monteren om de tocht naar de skioorden te trotseren, is dan ook geen overbodige luxe. Hoewel winterbanden in Nederland niet worden voorgeschreven door de wet zijn ze in vele wintersportlanden verplicht. De voorschriften per land verschillen onderling echter aanzienlijk. Om u een goed overzicht te bieden, sommen we de winterbandenplicht in de verschillende landen op. Zo kunt u veilig en zorgeloos naar de sneeuw afreizen!

In welke EU landen zijn winterbanden verplicht?

Land Verplicht? Toelichting
Geen verplichting In Polen zijn er geen wettelijke voorschriften aangaande het gebruik van winterbanden. Houd u er wel rekening mee dat als u naar het oosten rijdt, winterbanden in Duitsland weer wel verplicht zijn!
Geen verplichting In Groot-Brittannië zijn winterbanden niet verplicht. Geen enkele wet schrijft er het gebruik van de banden voor. Niettemin is het gebruik ervan in de winterperiode aan te raden. Winterbanden bieden immers extra grip en een kortere remweg op beijzelde en besneeuwde wegen.
Geen verplichting Voor Denemarken gelden geen verplichtingen aangaande winterbanden. Maar zoals u weet kan het er koud zijn in de winter, en natuurlijk zijn ze dan wel aan te raden!
Geen verplichting Het gebruik van winterbanden is in Nederland niet verplicht. Winterbanden worden er immers niet voorgeschreven door de wet. Toch is het aangeraden om bij temperaturen onder 7 graden Celsius een stel winterbanden op te leggen.
Geen verplichting Winterbanden zijn ook in België niet verplicht. Er gelden immers geen specifieke wetten die het gebruik ervan voorschrijven. Niettemin worden winterbanden aanbevolen voor maanden waarin het gemiddeld 7 graden onder nul is.
Geen verplichting In Zwitserland moet met winterbanden worden gereden, als signalisatieborden dit aangeven. Hindert u er desondanks met zomerbanden andere automobilisten of bent u er betrokken bij een aanrijding dan bent u verantwoordelijk. Ook als dit niet door een bord werd aangegeven.
Verplicht bij bord In Frankrijk gelden dezelfde regels als in Zwitserland. Borden geven er aan waar winterbanden verplicht gebruikt moeten worden. Schuld bij een aanrijding kan echter ook worden toegewezen als er geen bord stond. Zorg dat u niet verantwoordelijk wordt gehouden: heb winterbanden in Frankrijk.
Verplicht bij bord In de bel paese zijn winterbanden verplicht als dit op een verkeersbord staat aangegeven. De periode waarin dit voorschrift geldt, verschilt per regio. In het bijzonder de provincie Aostadal kent een winterbandenplicht van 15 oktober tot en met 15 april.
Verplicht bij bord Ook hier is geen sprake van een uniforme regeling. Dus in het ene gebied wel, en in het andere niet. Wel is een minimale profieldiepte van 4 mm verplicht.
Verplicht Bij onze oosterburen zijn winterbanden verplicht tijdens winterse omstandigheden zoals sneeuw, ijs en gladheid. Verder dient uw auto helemaal winterklaar te zijn wat inhoudt dat de ruitensproeiervloeistof antivries moet bevatten en dat er voldoende koelvloeistof aanwezig moet zijn
Verplicht Van 1 november tot 31 maart zijn winterbanden in Tsjechië verplicht bij winterweer. Onder deze omstandigheden vallen onder andere sneeuw, ijs en gladheid. De profieldiepte van winterbanden moet tijdens deze periode minimaal 4 mm zijn.
Verplicht De wet schrijft voor dat winterbanden in Slovenië van 15 november tot 15 maart verplicht zijn bij sneeuw, ijs of gladheid. Verder moet aan een minimale profieldiepte van 3 mm worden voldaan.
Verplicht In Zweden zijn winterbanden tijdens de periode 01/12 - 31/03 verplicht bij winterse omstandigheden. Winterbanden dienen te worden uitgerust met sneeuwketting of er kan met spijkerbanden gereden worden. Het minimumprofiel van de winterbanden bedraagt 3 mm.
Verplicht In tegenstelling tot de voorschriften in Nederland en België zijn winterbanden in Luxemburg verplicht. Althans toch tijdens winterse omstandigheden als ijzel, ijs, sneeuw en slush. De winterbanden zijn best voorzien van een M+S-markering of moeten een sneeuwvloksymbool dragen.
Verplicht Ook in Oostenrijk zijn winterbanden verplicht bij winterweer. Er geldt een winterplicht vanaf 1 november tot en met 15 april. Winterbanden dienen tijdens deze periode te voldoen aan een minimale profieldiepte van 4mm.
Verplicht In Finland zijn winterbanden verplicht van 1 december tot 28 februari, ongeacht de weersomstandigheden. De banden moeten voldoen aan een minimale profieldiepte van 3 mm.
Verplicht In Noorwegen zijn winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden gedurende de periode 01/11 - 01/05. Winterbanden moeten er dan een minimale profieldiepte van minimaal 3 mm hebben.
Verplicht Bij sneeuw en gladheid zijn winterbanden verplicht. Ook moeten de banden beschikken over een minimale profieldiepte van 3 mm.

Alle regels omtrent de winterbandenplicht in het buitenland kunt ook nalezen op de website van de ANWB.

Hoewel geen enkele wet het gebruik van winterbanden in Nederland voorschrijft, is het toch ten zeerste aan te raden om tijdens de winterperiode een bandenmontage te doen en winterexemplaren op te leggen. Winterbanden zijn namelijk zo ontworpen dat ze een stevige grip en korte remweg garanderen op een beijzeld en besneeuwd wegdek. Ze maken zo het verschil tijdens gevaarlijk, gladde situaties. Begeef u niet op glad ijs en bestel uw winterbanden nu gemakkelijk en snel bij Tirendo!

Band 185 65 R15

Vredestein Snowtrac 3

Veiligheid is bij de Vredestein Snowtrac 3 van levensbelang. Trouw als de band is, levert het innovatieve model uitmuntende grip en handling in de wintermaanden. Zelfs sneeuw en ijzel zijn geen uitdaging teveel voor deze kanjer.

Ontdek de Vredestein Snowtrac 3

Band 195 65 R15

Michelin Alpin A4

De kampioen onder de Michelin banden is een groene band die zich kenmerkt door zijn betrouwbaarheid en uitmuntende tractie, maar vooral door zijn vijf procent kortere remweg. Grip leveren gedurende de winter  is door de ‘Helio Compound +’ technologie letterlijk een koud kunstje.  

Ontdek de Michelin Alpin A4

Band 195 65 R15

Nokian WR D3

Duurzaamheid combineren met een perfecte tractie, dat kan de Nokian WR D3 als de beste. Aquaplaning is haast uitgesloten door het gebruik van de nieuwe ‘ Slush Blower’ – methode.  Winters zijn geen enkel probleem voor deze topper!

Ontdek de Nokian WR D3

U bent op zoek naar nieuwe winterbanden? Gebruik dan onze configurator hieronder!