Zomerbanden

Zomerbanden versus winterbanden

Wanneer het kwik in het voorjaar boven 7 graden stijgt, is het weer tijd voor zomerbanden.  Deze zijn, in tegenstelling tot winterbanden, speciaal ontwikkeld voor hogere temperaturen.  Om de banden te beschermen tegen de warmere weersomstandigheden, verschillen de zomerbanden op twee punten van winterbanden, namelijk op het gebied van de rubbersamenstelling en het profiel.

Er zijn enkele eigenschappen waaraan de substantie van de zomerband moet voldoen. Zo is het van belang dat de materie niet te zacht is zodat men de auto in een warme omgeving goed onder controle kan houden. Tevens is het loopvlak anders dan van winterbanden waardoor de grip en de lage rolweerstand niet verloren gaan.  Door deze eigenschappen behouden zomerbanden hun stevigheid en stabiliteit en leiden ze eveneens tot een kortere remweg en minder brandstofverbruik. Met betrekking tot profieldiepte, verschillen de beide bandensoorten ook van elkaar. Voor  winterbanden wordt een profieldiepte van 4 mm geadviseerd.  Hoewel de wet voor zomerbanden een minimale vereiste van 1,6 mm voorschrijft, wordt toch een diepte van 3 mm aanbevolen.

Welke zomerband is geschikt?

Voor het aanschaffen van uw zomerbanden is het noodzakelijk dat u bekend bent met bepaalde eigenschappen, zoals de bandenmaat. Deze kunt u gemakkelijk terugvinden op de zijkant van de banden. Het is ook mogelijk om de bandenmaat op te zoeken in de handleiding van uw auto. Tevens is het verstandig te weten dat er verschillende soorten zomerbanden zijn. Zo bestaan er de zogenaamde runflat banden voor de zomer waarop men relatief lang kan doorrijden indien een van de banden beschadigd is. Dit komt doordat de zijkanten van de banden extra verstevigd zijn of omdat er op de velgen ringen bevestigd zijn. Naast deze eigenschappen, is het aan te raden om  rekening te houden met uw rijcomfort - en gedrag m.b.t. uw keuze.

Zomerbanden die hoog scoren

Om de keuze voor een bepaalde soort band te vereenvoudigen, kunt u navraag doen naar de ervaringen van andere bestuurders of automagazines raadplegen. Eén van de banden die u zeker kunt terugvinden in de gespecialiseerde tijdschriften is de Continental ContiEcoContact 5. De band scoort hoogt vanwege zijn typerend profiel waardoor het een goede wegligging en een korte remweg op droog wegdek garandeert.  Kwaliteit voor een goede prijs. Een andere band die ook uitstekend presteert, is de Michelin Energy Saver Plus. Door de toegepaste „ECO N‘ GRIP“-technologie wordt het brandstofverbruik teruggebracht en wordt slijtage tegengegaan.  Het is de band die langdurig meegaat.

Levensduur

Heeft u zomerbanden gekocht van hoge kwaliteit, dan kunt u ze gerust enkele zomers op rij gebruiken. Worden de banden echter poreus, dan dienen ze vervangen te worden. Door de langere gebruiksduur dient de profieldiepte regelmatig te worden opgemeten. Een profieldiepte van minder dan 1,6 mm kan op nat wegdek grote veiligheidsrisico’s met zich meebrengen. Om ook onderweg optimale veiligheid te kunnen garanderen, dient het reservewiel  te worden meegenomen in de controle. Vergeet tevens niet om de bandenspanning te checken. Dit moet gebeuren op koude banden, omdat de druk automatisch toeneemt bij verhitting. De meting is zeker de moeite waard omdat een lagere bandenspanning tot meer brandstofverbruik leidt en de levensduur van de band sterk verkort.

Zoekt u naar goedkope banden, dan bent u bij Tirendo aan het juiste adres!

Nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en ontvang altijd het laatste nieuws en de beste aanbiedingen rechtstreeks in je e-mailinbox.