Winterbanden Duitsland | Tirendo legt uit

winterbanden-duitsland

Winterbanden Duitsland

De wintermaanden staan weer voor de deur wat betekent dat we er massaal op uittrekken om te gaan skiën in het geliefde Duitsland. Al weken van tevoren worden de nieuwe jassen en skibrillen gekocht. De kinderen krijgen zelfs nog een spoedcursusje skiën op kunstsneeuw. Kortom, om de vakantie te laten slagen wordt niets aan het lot overgelaten. Tenminste, dat is de bedoeling, want vele Nederlanders zien over het hoofd dat in sommige landen - waaronder Duitsland - winterbanden verplicht zijn. Om u een veilige en zorgeloze vakantie te bezorgen, zetten wij hier alle regels met betrekking tot de winterbanden op een rijtje.

Direct naar:

Wanneer zijn winterbanden
in Duitsland verplicht?

Duitsland is een van de landen waarin winterbanden verplicht zijn wanneer de winterse omstandigheden erom vragen. Dit betekent dus dat de verplichting niet gekoppeld is aan een specifieke periode of gebied, maar dat het gebruik van winterbanden afhangt van het winterweer. De Duitse wet schrijft voor dat er bij ijzel, sneeuw, ijsvorming en gladheid sprake is van winterse omstandigheden. In deze gevallen zal dus moeten worden voldaan aan de verplichte winterbanden. Gaat u in oktober met uw auto naar Duitsland en is er geen sprake van winterweer, dan hoeft u geen winterbanden onder uw auto te hebben. Vanwege de onvoorspelbare wintermaanden, is dit echter ten zeerste aan te raden!

Winterse omstandigheden!

Welke winterbanden zijn geschikt?

Uw winterbanden worden in Duitsland slechts als zodanig aangemerkt wanneer ze het sneeuwvloksymbool of het M+S-symbool bevatten. Tevens dienen ze een minimale profieldiepte te hebben van 1.6 mm, hoewel een profieldiepte van 4 mm wordt aanbevolen door de Duitse politie. Een van de banden die hier perfect aan voldoet is de Michelin Alpin A4, die door zijn groot aantal profielblokken een betere tractie, meer remkracht en meer stabiliteit biedt tijdens zwaar weer. De Vredestein Snowtrac 3 beschermt eveneens uitstekend bij sneeuw, ijzel en gladheid. Rijdt u tijdens winterse omstandigheden met all season of all weather banden door Duitsland, dan voldoet u ook aan de Duitse regelgeving.

Alleen de aangepaste banden is niet voldoende

Nu u gecontroleerd heeft of u nog vóór vertrek langs de garage moet voor een bandenmontage, bent u er nog niet. De verplichting houdt tevens in dat uw uitrusting ook compleet moet zijn voorbereid op winterse omstandigheden. Dit betekent dat de ruitenwissers van goede kwaliteit moeten zijn en dat er voldoende koelvloeistof aanwezig is. Verder hoort de ruitensproeiervloeistof antivries te bevatten. Mochten de borden langs de weg aangeven dat sneeuwkettingen verplicht zijn, dan dient u deze ook te hebben bevestigd.

Geen winterbanden: de consequenties

1

Wanneer u geen winterbanden in Duitsland heeft, terwijl de omstandigheden dit vereisen, dan riskeert u een boete van 40 euro. Brengt u niet alleen uw gezin, maar ook andere automobilisten in gevaar, dan kan de boete oplopen tot 80 euro plus 1 strafpunt op uw rijbewijs.

2

Om een open deur in te trappen: weer is veranderlijk. En zeker in de bergen. Bovendien is het niet onwaarschijnlijk dat als u naar de sneeuw gaat u er ook overheen zult moeten rijden. Voorkom onaangename verrassingen!

3

Regelgeving mbt. winterbanden verschilt per land. Het kan goed zijn dat in het ene land winterbanden op enig moment niet verplicht zijn en in het andere wel. Als u 's winters verschillende landen doorkruist, is het eens te meer aan te raden degelijke winterbanden onder de auto te hebben zitten!

4

De kans op een ongeluk is groter. De primaire reden om 's winters niet op zomerbanden te rijden is natuurlijk de veiligheid. Zomerbanden bestaan uit een harder soort rubbersamenstelling en hebben ook een ander soort profiel, hetgeen maakt dat deze onder winterse omstandigheden stukken minder grip garanderen. De kans op slippen, en dus op het maken van botsingen, is domweg groter.

5

Last but not least: de verzekeraar zou wel eens niet kunnen uitkeren als u schade maakt en niet de juiste banden onder de auto heeft zitten!


Enkele hoogwaardige winterbanden:

Vredestein Snowtrac 3

Veiligheid wordt bij de Vredestein Snowtrac 3 met hoofdletters geschreven. Dankzij het vernieuwde profiel kost het de band geen enkele moeite om de perfecte grip en handling te bieden in de winter. Zelfs bij sneeuw en ijzel blijft hij betrouwbaar.

vanaf
43,99 €
per stuk

Alle matenMichelin Alpin A4

Deze topper onder de Michelin banden heeft zich op de kaart gezet door zijn duurzaamheid, betrouwbaarheid en uitstekende tractie. Het speciale rubbermengsel, Helio Compound +, laat de band uitblinken bij winterweer. De remafstand van deze kampioen is zelfs vijf procent korter dan gemiddeld.

vanaf
62,79 €
per stuk

Alle matenNokian WR D3

Dankzij de unieke vormgeving is deze Nokian band perfect in staat om zuinigheid te combineren met een uitstekende tractie. De ‘Slush Blower’- technologie zorgt dat aquaplaning geen schijn van kans maakt bij deze winterkanjer. Winters trotseren is met deze band geen enkel probleem.

vanaf
50,79 €
per stuk

Alle matenVredestein Wintrac Xtreme

Deze Nederlandse ster ziet er net zo krachtig uit als hij presteert. Vanwege het W-vormige profiel wordt een sublieme wegligging op sneeuw en ijs werkelijkheid. De grip wordt nog eens extra versterkt door het gebruik van Optimum Silica. Maximale houvast wordt bij deze band gegarandeerd!

vanaf
102,49 €
per stuk

Alle matenVredestein Snowtrac

Remmen en optrekken, dat kan deze uitblinker als geen ander. Zelfs bij sneeuw en ijs laat de band geen steekjes vallen dankzij de golfvormige lamellen. Ultieme grip wordt, daarnaast, gewaarborgd door het speciale Tread Control System. De goede rijprestaties maken deze band tot een echte aanwinst.

vanaf
44,49 €
per stuk

Alle maten
Model Afbeelding Toelichting Prijs Aanbod

U bent op zoek naar nieuwe goedkope winterbanden? Gebruik dan onze configurator hieronder!