Winterbanden in Oostenrijk: wat zegt de wetgeving? | tirendo.be

winterbanden-frankrijk

Winterbanden Oostenrijk

Aangezien er geen Europese richtlijn is over het gebruik van winterbanden in de verschillende lidstaten, is het soms moeilijk om door de bomen het bos te zien. Zo zijn winterbanden in Frankrijk zijn maar op enkele plaatsen verplicht, maar in Duitsland is er winterbandenplicht bij winterse weersomstandigheden, en in nog andere landen gelden er nog andere wetten. Om u een hart onder de riem te steken en u de informatie toe te reiken die voor u ertoe doet, kan u hier lezen waar en wanneer winterbanden in Oostenrijk verplicht zijn.

Winterbanden in Oostenrijk: de regels

Van 1 november tot 15 april geldt er in heel Oostenrijk een algemene verplichting van winterbanden bij winterse omstandigheden zoals modder, sneeuw en ijs. Daarnaast kan er in de bergen buiten deze periode ook nog nood zijn aan winterbanden en wordt de verplichting verlengd. Waar dit van toepassing is, wordt aangegeven met een verkeersbord. Deze verplichtingen gelden voor zowel Oostenrijkse als buitenlandse wagens.

Om in orde te zijn met winterbanden in Oostenrijk, moeten de banden aan enkele voorwaarden voldoen. Zo moeten alle banden winterbanden zijn. Het is niet voldoende om twee winterbanden en twee zomerbanden op te leggen. Bovendien moet de profieldiepte van de banden minstens 4 mm bedragen voor radiaalbanden, voor diagonaalbanden bedraagt de minimum diepte 5 mm. Is het profiel van de banden verder afgesleten dan deze minima, dan worden de banden aanzien als zomerbanden. Verder moeten de banden voorzien zijn van het symbool M+S of het sneeuwvlok-symbool. Deze laatste is eigenlijk nog net iets beter: banden met het sneeuwvlok-symbool zijn aan strengere tests en voorwaarden verbonden en zouden tot 7% beter remmen op sneeuw en ijs dan andere banden.

Sneeuwkettingen zijn toegestaan, maar kunnen winterbanden in Oostenrijk niet vervangen aangezien sneeuwkettingen niet op alle wegen geschikt zijn. Op sommige bergwegen zijn ze echter verplicht op de aangedreven wielen, dus zorg dat ze zeker in de auto liggen.

Boetes

De boete voor het rijden zonder winterbanden in Oostenrijk kunnen gaan van € 35 - 5.000 en bovendien bestaat de kans dat de wagen in beslag genomen wordt. Verder is het mogelijk dat bij een ongeluk de omgekeerde bewijsplicht geldt. Dit wil zeggen dat de wagen met zomerbanden bij een ongeluk in de winter altijd in fout is. Dit kan dan bijgevolg ook problemen opleveren bij het inleveren van een schadeclaim bij de verzekeraar.

Neem eens een kijkje naar deze toppers, misschien vindt u wel net wat u zocht. Haal u dus geen boetes op de hals en voldoe aan de verplichting voor winterbanden in Oostenrijk.

Band 175 65 R14

Michelin Alpin A4

Voor een duurzame en stabiele rijervaring heeft u in de Michelin Alpin A4 gevonden wat u zoekt. Of u hem voor kortere of lange afstanden gebruikt, de band presteert altijd uitstekend en is uiterst comfortabel, met zijn goede wegligging en lage geluidsproductie.

Ontdek de Michelin Alpin A4

Band 185 60 R15

Nokian WR D3

Finse bandenproducent Nokian heeft van nature het perfecte testterrein voor winterbanden. In Oostenrijk presteren deze banden dus ook fantastisch goed. Met een uitstekende grip en economisch verbruik verzekert de Nokian WR D3 uw veiligheid en zorgeloos rijden tegen een kleine prijs!

Ontdek de Nokian WR D3

Band 235 65 R17

Dunlop SP Winter Sport 3D

De Dunlop SP Winter Sport 3D is perfect om uw SUV veilig door de winter te leiden. Het asymmetrische profiel heeft een uitstekende grip op eender welk wegdek; regen, sneeuw en modder vormen geen enkel probleem meer.

Ontdek de Dunlop SP Winter Sport 3D

Band 195 50 R15

Nokian WR A3

De Nokian WR A3 volgt de traditie van klassieke Finse winterbanden. In Oostenrijk is dit zeker geen overbodige luxe. Met deze sportieve autoband komt u zonder probleem het wisselvallige Europese weer door in alle veiligheid en comfort.

Ontdek de Nokian WR A3

Band 175 65 r14

Kleber Krisalp HP2

Met zijn ingenieuze profiel is de Kleber Krisalp HP2 een absolute topper onder de winterbanden. Dankzij dit profiel biedt de band meer tractie en zijdelingse grip dan ooit tevoren. Bovendien is dit ook een uiterst slijtvaste band, waardoor u jarenlang plezier kan hebben van comfortabele en veilige banden.

Ontdek de Kleber Krisalp HP2

Niet echt gevonden wat u zocht? Probeer dan onze configurator hieronder en ontdek onze hele assortiment.

Kies uw bandenmaat:

Wij gebruiken Cookies. Door deze pagina te gebruiken gaat u akkoord met het gebruik ervan.
OK
^