Spijkerbanden kopen met tirendo.be

Spijkerbanden

Voor veiligheid in de meest extreme omstandigheden

Spijkerbanden
Kies uw bandenmaat

Waar kan ik de bandenmaat vinden?

Zijn ze een noodzaak?

Wie in de wintermaanden extra maatregels wil nemen tegen zware sneeuwval en gladheid, kan ervoor kiezen om spijkerbanden te gebruiken. Deze speciale winterbanden hebben – zoals de naam aangeeft – spijkers of punten in het loopvlak, waardoor bij het rijden op sneeuw- en ijsweg meer grip kan geboden worden. Maar aan het gebruik van dit soort banden zijn wel enkele regels verbonden.

Spijkerbanden – de specificaties

De kwaliteit van een spijkerband wordt gemeten aan de hand van het aantal punten in het loopvlak en de hardheid, de plaatsing en de manier van bevestiging van de spijkers. Afhankelijk van de bandenmaat mag een band meer of minder spijkers bevatten. Banden die niet meer dan 13 inch zijn, mogen niet meer dan 110 spijkers per band hebben. Bij banden van 13 inch of groter mag dit oplopen tot 130 spijkers per band.

Een bijkomende regel is dat bij banden op hetzelfde voertuig geen enkele band 20% minder spijkers mag hebben dan het aantal van de band met het grootst aantal spijkers. Dus als een band het maximum van 130 spijkers in het rubber heeft, dan mogen de andere banden niet minder dan 104 spijkers bevatten.

Als u kiest voor spijkerbanden, dan volstaat het niet om de banden maar op één as te voorzien van punten. Alle banden moeten dus spijkers bevatten. Verder moet u er rekening mee houden dat er voor voertuigen met spijkerbanden een snelheidslimiet geldt van 90 km/u op snelwegen en 60 km/u op openbare wegen met minder dan vier rijstroken (waarvan twee in iedere rijrichting). Een laatste belangrijk punt is dat het voertuig dat met spijkerbanden is uitgerust aan de achterzijde een snelheidsplaat met ’60 km’ moet plaatsen.

Het is niet aangeraden om met spijkerbanden te rijden als de weersomstandigheden daar niet om vragen. Ondanks dat ze betere grip verzorgen op sneeuw en ijs, slijt het loopvlak net sneller wanneer er geen sneeuw ligt. Dit is doordat het profiel een andere wegligging geniet dankzij de punten in het loopvlak, waardoor verschillende delen net extra belast worden en er dus meer slijtage optreedt.

Spijkerbanden in België

In België is het gebruik van spijkerbanden toegestaan van 1 november tot en met 31 maart voor voertuigen die niet meer wegen dan 3,5 ton. In Nederland zijn spijkerbanden echter niet toegestaan, ook niet bij voertuigen die in het buitenland zijn ingeschreven. Automobilisten met spijkerbanden die van België naar Nederland willen rijden, overtreden hiermee de wet.